8.jpg

Historia

Konditorier med servering fanns inte på 1800-talet i Malmö. Inte förrän Carl Braun kom hit 1902 ifrån Wien. Lokalen på Gustav Adolfs torg såg inbjudande ut med tre par små fönster åt gatan. I ett fönster stod två glasurnor med färgade maränger. I det andra fönstret fanns ett stort ymnighetshorn av mandelmassa. Det var fyllt med kakor av alla de sorter. I det sista fönstret förkunnade en vacker skylt med sirliga bokstäver att man hade glass för hemskickning. Ingången i porten var stensatt med kullerstenar. Man gick in genom en liten trädörr med en skramlande klocka. Inne i butiken stod herr Braun klädd i rökmössa och med en lång tobakspipa i munnen. Hans conditori var berömt för sina mandelkonfekter, tålamodspåsar i guld och silverpapper med deviser. Bakelser fick beställas, liksom krokanen i tre olika modeller. Wienerbröd och chokladdoppade kakor introducerades likväl som kanelsnäckor, flätor, smörrutor av vetedeg och kringlor med kummin, så kallade kampanjkringlor. Man kunde köpa skarpskyttar av smördeg fyllda med vispad grädde för fyra ören styck. Det fanns bland annat wienerbröd, som nästan var som de danska, och Napoleontårtor som kostade 8 öre styck. Det var dessutom ett av Malmös först caféer med egen damavdelning och man kunde vidare beställa schweizerhyddor med eller utan belysning och fina glassfigurer serverade på sågade isblock.

Familjen Brauns café var det bästa och finaste trots att det fanns flera skickliga yrkesmän i staden. Det största hotet mot konditorerna utgjorde schweizerbagarna eller pastejbagarna. Särskilt Brauns conditori, Numera trevliga och välrenommerade Rest & Café Gustav Adolf, som öppnades just den 19 april 1902 och låg vid Gustav Adolfs torg, blev stadens populäraste, idag hundra år senare är det fortfarande ett av stadens mest populära vattenhål. Folkmängden var 38 000 omkring år 1880. Priserna kan med våra ögon sett verka låga. 1900 kostade en smörgås 10 öre, kaffe med kakor 15 öre, med choklad 20 öre. En konditorlärling hade 10 kronor i månaden. Arbetstiden var till tio på kvällen, ibland ännu senare. Från den 15 november fram till jul kunde arbetsdagen börja redan klockan fem på morgonen och hålla på till tio på kvällen. Julhelgen var en enda lång arbetsvecka. Söndagarna var också långa arbetsdagar. Det fanns konditoriarbetare som inte haft en söndag ledig på åtta år.

Mårtensfirandet var mycket vanligt på 1950-talet. I många Malmöfamiljer ansåg man att en frusen pudding från Brauns conditori Numera Rest & Café Gustav Adolf var den perfekta avslutningen på en god gåsmiddag. Denna klassiska efterrätt bestod av jordgubbs- eller hallonpuré som blandades upp med vispad grädde. Syltade frukter som ananas och päron och mandelbiskvier hade hackats i bitar och blandats ner i fruktgrädden. Lite nötgrädde fanns i botten, som med sin mjuka, söta smak bröt av den något friska fruktsmaken. Runt puddingen fanns det spunnet socker som sken och glänste i sin guldgröna färg. Detta låg som ett moln runt desserten, som ofta fick applåder när den serverades efter gåsamiddagen, gärna med ett glas portvin eller sherry i kristallglas. Denna eleganta efterrättsdam har förpassats in i glömskans värld, där så många läckra ädlingar numera vistas - ett ovärdigt slut för denna skönhet, som satte guld på tillvaron och skänkte en festlig avslutning på en god middag. Det enda som kunde konkurrera med den frusna puddingen var den skånska himmelska äppelkakan. Denna gjordes på skorpsmulor av kavring eller annat grovt bröd, som stektes i smör, vilket gav en rostad nötsmak åt äppelkakan. Dessa lades på en smord braspanna. Ett tjockt lager äppelmos lades ovanpå, med nya smulor över. Lite skirat smör och kanelsocker och ett besök i ugnen. Till detta serverades en len vaniljsås. Mårten firas varken till minne av Mårten biskop eller efter Martin Luther.

Nej, det är GÅSEN som är festföremålet. Länge leve Mårten Gås!Schwarzwaldertårtor finns i flera varianter och har nått världsrykte. Den godaste har en chokladbotten med ett lager av choklad, grädde och osötade körsbär. Vispad grädde ovanpå detta och täckt med chokladflisor. Oskar Berg var en legendarisk konditor i Stockholm som införde en svensk variant med tre nötbottnar och grädde smaksatt med litet "kirschwasser". Tårtan garnerades med lövtunna chokladrutor. Numera har kirschwasser uteslutits. Tårtan säjs ofta i fruset skick och serveras halvfrusen till det varma kaffet. För egen del minns jag att Brauns conditori Numera Rest & Café Gustav Adolf fick i uppdrag av österrikiska konsulatet i Malmö att år 1958 göra Schwarzwaldertårtor till en fest man skulle ha dagen efter. Vi fick ett recept på hur en äkta Schwarzwaldertårta skulle vara. Detta originalrecept är i dag ett recept som är allmänt i hela Sverige. En annan favorit är ”Carl Gustavtårta” som är en marsipantårta som förärades Hans Majestät Konungen på hans 6-årsdag år 1952. Det var konditormästare Algot Svensson från Brauns conditori Numera Rest & Café Gustav Adolf som skapade tårtan. Den bestod av maraschinofromage med mandarinklyftor, som låg på en sockerkaksbotten. Denna var klädd med gul marsipan, där konturer av små kungakronor trädde fram på den med kakao pudrade tårtan. När seklet var ungt - närmare bestämt den 19 april 1902, öppnades som sagt, mitt på Gustav Adolfs torg, på Torgets "Riviera-sida", "BRAUNS".

Direkt ifrån Kaféernas högborg Wien kom den unge och kreative konditormästaren Carl Braun till Malmö. Han öppnade ett tidsenligt Konditori och för generationer malmöbor blev det genast dåtidens "inneställe" - där man slank in för att umgås, för en stunds avkoppling, affärssamtal eller kanske t o m för en förtrolig tête-a-tête... Det blev inte bara en kär mötesplats för stadens borgarskap, utan här på det vackra promenadstråket "Rivieran" sågs också de populära artisterna från de närliggande teatrarna "Hipp" o "Stadsteatern". Här syntes Sten Broman och Fritjof Nilsson "Piraten" (som tragiskt nog föll ihop och dog just utanför dörren till "Brauns"!). När Lilian och Harry Nilsson på dagsutflykt ifrån Lund gästade Malmö - var GUSTAV ADOLF - den naturliga träff-punkten. Än idag gästas etablissemanget av välkända celebriteter såsom par example Git Gay - som ofta syns intaga sin favoritmåltid här bestående av Källargravad NordsjöLax med Dillstuvad potatis. Lasse Passgård, Malmö-Donnan Anita Ekberg har synts intaga Bakpotatis med Smögenfyllning, öl och Husets famösa Hemmakryddade Beska droppar! Lasse Berghagen, Stakka Bo, After Dark-gänget häckar alltid på "Gustav" när dom är i Malmö, Anita Lindblom har synts läppja på rosa Champagne..., Barnens TV-idol Skurt bor i huset och kommer nästan dagligen ner och hämtar sin mat, Birgit Nilsson syns här ofta tillsammans med sin make. M fl., m fl... Familjen Hector kom in i bilden den 15 augusti 1991 genom den välkände Nöjesprofilen Lasse Hector - som tidigare bl a ägt det välkända Hotell Tunneln och även skapat den legendariska Nattklubben Trocadero – sedan den 20 januari 2005 drivs Gustav Adolf av Familjen Bekirovsk, till sin hjälp har dom en kunnig stab av medarbetare som ser till att ingen behöver lämna huset hungrig eller törstig!

 
Design av Intendit Webbyrå